Från lerklump till färdig produkt

Dreja är inte det enda sättet att forma en lerklump till en färdig produkt. För att benämna några andra metoder så finns det även kavling, tumning, ringling, klappning och gjutning. Men min fokus i denna artikel kommer att vara att dreja.

Att dreja kan se otroligt lätt ut på alla youtube videos som finns där ute, men att det är så mycket teknik bakom det är något alla som börjar dreja inser väldigt snabbt.

Jag rekommenderar alltid att ta en kurs eller två för att se om dreja är faktiskt något för dig eller om tålamodet inte räcker till. Oftast så finner man det otroligt avkopplande!

Det finns 5 begrepp som man använder när man drejar, häng med!

 

KNÅDA

All lera kommer förpackad i plastpåsar och måste först mjukas upp lite innan man börjar jobba med den. Att göra leran homogen och förhindra luftbubblor gör man genom att knåda den och göra den smidig. 

 

CENTRERA

Centrering är en väldigt viktig del av drejning och det svåraste att lära sig. Tricket är att försöka få lerklumpen att vara så "stilla" i mitten av drejskivan så att föremålat man sedan ska forma inte blir skev och ojämn. 

 

ÖPPNA UPP & LYFTA VÄGGAR

Nu är det dags att öppna den centrerade lerklumpen i mitten så att man sedan kan börja lyfta väggarna. Det är oftast här man märker om man inte centrerat ordentligt, klumpen börjar dra åt ett håll eller så blir väggarna ojämna. 

Att lyfta väggarna kan man göra med massa olika tekniker, jag använder en blandning av "klon" (forma pekfingret till en klo och dra med sidan uppåt) eller med en blöt svamp. 

 

FORMA

Nu har du lyckats med grovjobbet! Det är dags att forma ditt verk och låta det torka. Ibland så har man en föreställning om vad man vill skapa men leran vill annat, låt det hända! 

 

BESKICKNING

Beskickning är det sista steget och innebär att man ska med hjälp av vektyg släta ut sidorna eller få till en fin undersida. Du avgör själv om du vill beskicka eller bara släta ut med en blöt svamp.