Skötselråd

Leror jag använder:

Jag använder mestadels vit, gul med prickar och grå stengodslera. Leror jag använder kommer alltid från pålitliga leverantörer från Tyskland eller Sverige och är av högsta kvalitet. Eftersom lera är ett naturmaterial kan det förekomma små prickar eller ojämnheter i den färdiga produkten. Glasyrerna beter sig heller aldrig likadant på föremål, vilket är det underbara och unika med hantverk. 

Stengods som är bränt i en hög temperatur, ca 1200-1300° blir mer hållbart än lergods. Det går inte flisor i förbruksmaterial och skulpturer lika lätt. Man säger att leran sintrar när den kommer upp i de höga temperaturerna i ugnen, porerna smälter samman och leran blir helt tät. Därmed blir den vattentät och får en hård yta. Kaffekoppar för att ta ett exempel, lämnar inga vattenringar på bordet. 

Keramiska bruksföremål:

Kaffe och te kan ibland missfärga keramik. Skölj gärna ut koppen efter att du druckit ur den för att undvika missfärgningar. Om beläggning har uppstått, diska med maskindiskmedel i hög temperatur.

Stengods tål diskmaskin, ugn och mikro.

Keramiska skulpturer:

Damma av försiktigt dina skulpturer och tänk på att alla skulpturer inte är vattenfasta, vilket innebär att du inte ska doppa dem i vatten. Avtorka med en fuktig trasa, inga medel behövs. 

 

Har du fler frågor eller funderingar är det bara att kontakta mig på info@sabinamorinstudio.com så ser jag till att återkomma inom 24h.